I morges nådde Une Prestholt målet hun har kjempet for i tre år; å stå på toppen av verdens tak.

Tirsdag 16/5-2017

UnePrestholt

Foto: Une Prestholt

Une Prestholt fra Blystadlia og teamet hennes har nådd toppen av Mount Everest, og alt har gått fint, var beskjeden fra Une Prestholts kjæreste, Knut Tomas Johnsen i morgentimene tirsdag.

Reiser til Nepal

Teamet skal ha besteget toppen rundt klokka halv sju i morges norsk tid. Johnsen vet foreløpig ikke om de var det første teamet på toppen denne sesongen. 17. mai reiser han til Nepal for å møte sin kjære. Sammen skal de gå turer i Himalaya fram til juni. Knut Tomas har aldri tidligere vært i Nepal og er spent på om kroppen takler høyder.
Jeg er utrolig stolt av Une, sier Knut Tomas til RB.
Det treningsarbeidet og den oppladningen Une har hatt i forkant av ekspedisjonen har vært helt rå. Veien fram mot Everest har vært lang og hard. I 2015 ble området rammet av snøskred, og i fjor måtte Une avbryte grunnet graviditet. Dette ble derfor den første reelle muligheten til å nå toppen, og at hun greide det beviser at hun hadde vært i stand til dette tidligere også. Jeg var ikke i tvil om at hun ville greie det i år. Å vite at hun nå har nådd drømmen sin er en ubeskrivelig god følelse, sier en stolt kjæreste.

Beintøff

Knut Tomas Johnsen beskriver Une som beintøff.
– Hun gir 110 prosent når det gjelder å nå målene sine. Hun er sterk og meget bestemt.
Det er to andre nordmenn i Unes team. Knut Tomas Johnsen anslår at det nå vil ta tre, fire dager før de er tilbake i basecamp med nettforbindelse.
Han gleder seg til å høre Unes historie om toppingen.

Siste sjanse

Une har til sammen brukt 1, 2 millioner kroner på å nå toppen, og dette forsøket var hennes siste. Tidligere i år besteg hun verdens åttende høyeste fjell; Manaslu i Nepal, 8.163 meter over havet.
Mount Everest er verdens høyeste fjell, 8.848 meter over havet. Fjellet ble først besteget av Edmund Hillary og Tenzing Norgay, som nådde toppen 29. mai 1953 via Sørøstryggen.
Everest har to hovedklatreruter: Sørøstrygg-ruta fra Nepal, eller via nordøstryggen fra Tibet. Une og hennes team klatret Sørøstrygg-ruta.

Kilde: Romerikes Blad – rb.no